O NAMA

Istorija

Kragujevac grad bogate istorije, tradicije i kulture, tokom proteklog vremena utemeljio je mnoge srpske institucije, organizacije i društva, među kojima posebno mesto zauzima i dobrovoljno vatrogastvo. Kragujevac i Srbija organizovaniju zaštitu od požara dobijaju u vreme Knjaza Miloša Obrenovića, kada je ovaj grad bio prestonica Kneževine Srbije.
Dobrovoljno vatrogasno društvo „Kragujevac“, osnovano je 10.12.1887. godine pod imenom „Dobrovoljna požarna družina“. Ovom osnivanju prisustvovao je veliki broj građana, koji je odmah krenuo u učlanjavanje u pomenutu družinu. Aktivnost članova ovog društva prekinuta je samo tokom prvog svetskog rata kada su članovi društva zakopali svu opremu da ne bi pala u ruke neprijatelja.
U prvom periodu postojanja zahvaljujući odlučnosti, samopregoru, požrtvovanju svojih članova društvo je intervenisalo i u više prilika uspelo da otkloni veliki broj opasnosti od požara i drugih elementarnih nepogoda, spasavajući materijalna dobra i živote stanovnika Kragujevca.

istorija
stari-vatrogasni-dom
Zgrada starog vatrogasnog doma
zastava
novi-vatrogasni-dom
Zgrada novog vatrogasnog doma

Aktivnost

U današnje vreme, prateći savremene tokove kako društvene tako i privredne, DVD ”Kragujevac” je upisano u registar društvenih organizacija i udruženja građana sa Statutom koji omogućava delatnosti koje se odnose na rad radi ostvarivanja materijalno-finansijskih sredstava potrebnih za rad društva, rešenje APR-a  br. BU4278/2011  od 24.03.2011 godine.

DVD „Kragujevac“ takođe poseduje sledeće rešenja i dozvole za rad:

  1. Rešenje Akreditacionog tela Srbije – ATS, br.06-281, o ispunjavanju Standarda SRPS ISO/IEC 17020:2012 tip C
  2. Rešenje MUP-a, Sektora za vanredne situacije br. 09/4-217-2404/19 i rešenje MUP-a, Sektora za vanredne situacije br. 09/4-217-2403/19 o ispunjavanju posebnih uslova koja moraju da ispunjavaju pravna lica koja dobijaju ovlašćenje za obavljanje poslova kontrolisanja instalacija i uređaja za gašenje požara po novom Pravilniku “Sl. glasnik RS br. 52/2015″.

DVD “Kragujevac” je registrovan za pružanje više vrsta usluga i njihov detaljan spisak i opis možete pogledati ovde.

Idi na vrh